Kruispunt

Er zijn veel manieren om naar Bospolder Tussendijken te kijken. Het is niet in een keurslijf te vatten. Wat in ieder geval opvalt, is dat de wijk zeer divers is. Aan de andere kant valt het op dat de mensen, waar ze ook vandaan komen en ongeacht hun leeftijd, zich er thuis voelen. Dat komt vermoedelijk juist doordat iedereen zo anders is, en omdat de mensen elkaar accepteren en de ruimte van elkaar krijgen.

Deze universele waarden hebben centraal gestaan in het ontwerp voor het paviljoen op het Visserijplein. Zonder onbestemd te worden, is het belangrijk dat (net zoals dat zo is in de wijk) iedereen er op zijn manier gebruik van kan maken en ook tot gebruik uitnodigd word. De invulling moet daarom op meerdere manieren open voor interpretatie blijven. Net zoals Bospolder Tussendijken niet in een keurslijf te plaatsen is, moet dat ook gelden voor het paviljoen.
Impressie van het paviljoen op verschillende momenten van de dag
Concept 1 – Een podium voor wijktalent
(Rabasa, de band van bekende gezichten in de wijk: Joao, Jorge, Tó en Angelito Ortet)
Het paviljoen geeft talent uit de wijk een laagdrempelig podium om zichzelf te laten zien en zichzelf te ontwikkelen. Het publiek ziet, rondom het paviljoen vanaf de straat of vanaf het paviljoen zelf, hoeveel energie er onder de oppervlakte borrelt in de wijk. In corona-tijd zagen we dat muziek bij uitstek voor verbinding kan zorgen in Bospolder Tussendijken. Dit is waardevol om te behouden en verder aan te moedigen!
Concept 2 – Het dagelijks leven in perspectief
(Op de markt van het visserijplein…)
Tijdens de markt zien we Bospolder Tussendijken in haar volle glorie. Dit is een moment dat mensen kunnen beseffen hoe speciaal de wijk zélf is. Mensen zijn echter geneigd om hun inkopen te doen en snel weer door te gaan. Door de stoeltjes omhoog te klappen, bouw je je eigen plek om even stil te zitten, van je kippelingetje te genieten, en wordt juist de stad het podium.
Concept 3 – Elkaar leren kennen
(Geklets)
Ook wanneer het Visserijplein verlaten is, is het belangrijk dat er een veilige en prettige plek aan de buurt geboden word. De haard is een goede metafoor – een plek waar mensen de dialoog aan kunnen gaan en waar omheen gegeten kan worden. Als je je stoeltje omhoog klapt, zit je oog en oog met elkaar en creëer je zelf een gezellige ruimte voor een gesprek. Zet er je wegwerp BBQ neer en kom samen!
Blik op de toekomst?
Universele waarden van Bospolder Tussendijken en voor het paviljoen:

Of je nou jong of oud bent, muziek bindt.
Of je nou uit Turkije komt, of Kaapverdië, je wil weten wat omgaat in de buurt.
Of je er net woont of al je hele leven, je wil de dialoog kunnen aangaan met de mensen om je heen.
Vooraanzicht
Doorsnede
Plattegrond
Construction
Axonometric explanation on construction and deconstruction
Detail Drawings
Detail 1a & 1b – Vertical Section
Detail 2 – Horizontal Section
Detail 3 – 3D Section
Mock-up Model
Mock-up of construction as it is experienced: joints that are seemingly free of screws
Mock-up of construction seen from above, revealing its construction method
General Model

Thank you!