Dakpark Restaurant deelt warme maaltijden uit

Inmiddels mogen restaurants weer met beperkte capaciteit open, maar het Dakpark restaurant ‘Steak and More’ heeft vanwege de coronamaatregelen ook lange tijd haar deuren moeten sluiten. Toch was het vrijwel iedere avond druk in de keuken. Tijdens de ramadan stelde het restaurant haar deuren open voor een initiatief van Stichting Nederlands-Turkse Vrijwilligers (HTGV). Dagelijks bereidde een groep vrijwilligers warme maaltijden voor hulpbehoevende mensen uit de omgeving. 

Met de actie wil de vrijwilligersorganisatie mensen voorzien van een warme maaltijd die hier anders geen beschikking over zouden hebben. “Wij probeerden hiermee de mensen te helpen die juist nu erg te lijden hebben, maar niet snel worden gezien”, aldus Veysel Karani Altiparmak, eigenaar van het restaurant. 

Vrijwilligers brachten warme maaltijden naar mensen toe die door fysieke beperkingen niet in staat waren zelf de maaltijd op te halen. Het bereik van de actie was zo groot dat uiteindelijk zelfs maaltijdboxen in Schiedam werden bezorgd.

“Mensen zeiden: zijn jullie niet bang dat er misbruik van wordt gemaakt? Maar wij hebben gezegd, we weten waarvoor we het doen, ze kunnen ons niet bedriegen want we doen het vanuit ziel voor de medemens.”

Omdat vragen naar hulp vaak gepaard gaat met schaamte is de actie zo laagdrempelig mogelijk gehouden. Aanmelden kon anoniem, een berichtje sturen met vermelding van het aantal personen was voldoende. Zo kon iedereen aanspraak maken op een warme maaltijd, niemand hoefde te bewijzen dat het wel écht nodig was. Veysel legt uit dat ze juist geen beperkingen wilde opleggen: “Mensen zeiden: zijn jullie niet bang dat er misbruik van wordt gemaakt? Maar wij hebben gezegd, we weten waarvoor we het doen, ze kunnen ons niet bedriegen want we doen het vanuit ziel voor de medemens.”

“Er zijn hier kinderen geweest van acht jaar oud die zeiden: ik heb dertig euro gespaard, kunnen jullie daarmee een warme maaltijd klaarmaken voor mensen? Dus die mensen mogen we niet vergeten, zo zijn er heel wat donateurs geweest”.

Hoewel het initiatief plaatsvond tijdens de ramadan benadrukt Veysel dat iedereen welkom was om een maaltijd te komen halen, ook mensen die niet vastten. De ramadan is immers een tijd van saamhorigheid, zo vertelt hij. Veysel: “Ramadan is voor ons dan wel een heilige maand maar het was niet de bedoeling om enkel moslims te bedienen, twee keer per dag hebben we warme maaltijden gemaakt zodat de mensen die niet vasten het overdag konden halen.” De vele vrijwilligers van HTGV en donateurs uit de wijde omgeving maakten het initiatief samen mogelijk. Zelfs de allerkleinste hielpen mee. Veysel: “Er zijn hier kinderen geweest van acht jaar oud die zeiden: ik heb dertig euro gespaard, kunnen jullie daarmee een warme maaltijd klaarmaken voor mensen? Dus die mensen mogen we niet vergeten, zo zijn er heel wat donateurs geweest”.