Een nieuwe groep vrijwilligers staat op

Delfshaven Helpt maakt dankbaar gebruik van het grote aantal vrijwilligers dat zich heeft aangemeld. De organisatie heeft al vele van hen aan hulpvragers kunnen koppelen. De meeste hulpvragen gaan over boodschappen doen of het leveren van warme maaltijden. Vrijwilligers gaan naar de supermarkt of koken ’s avonds een extra maaltijd voor hun buurman of buurvrouw.

Naast bewoners die al langere tijd actief waren in de wijk, melden ook veel nieuwe vrijwilligers zich aan. Milja Kruijt: “Er is een nieuwe groep mensen opgestaan die mee wil doen. Deze mensen wonen  al langer in de wijk, maar kwamen nooit toe aan vrijwilligerswerk of wisten niet waar ze konden beginnen.” Maar ook veel nieuwe bewoners melden zich aan. Marianne de Koning vertelt: “Mensen die nieuw in de wijk zijn en hier bijvoorbeeld pas vier maanden wonen, zien dit als gelegenheid om anderen te leren kennen en iets te betekenen voor de wijk.”

“Er is een nieuwe groep mensen opgestaan die mee wil doen”

Onder de vrijwilligers zijn ook veel studenten. Omdat ze vanuit huis moeten studeren en bijbaantjes en andere activiteiten wegvallen, houden ze tijd over. Nu zetten ze zich in voor andere mensen in de wijk. Ze helpen met huiswerk of bieden aan om af en toe een uurtje op kinderen te passen om zo de ouders te helpen.  

Hulp bieden bij huiswerk, het rondbrengen van plantjes, het bieden van een luisterend oor: er is voor ieder wat wils. De verschillende kwaliteiten van vrijwilligers worden benut om iedere hulpvrager aan een geschikte vrijwilliger te koppelen. Marianne de Koning: “Er zitten echt praktische mensen tussen met een hands-on mentaliteit. En juist ook mensen die niet in aanraking willen komen met mensen, maar wél telefonisch willen helpen. Het is een fijne combinatie.” Zelfs zorgmedewerkers, die het in deze tijd al extra druk hebben, melden zich aan om ook in hun eigen wijk een bijdrage te leveren. Marianne: “Deze zorgmedewerkers hebben het al pittig genoeg, het is echt mooi om te zien dat ze ook nog iets in hun wijk willen betekenen.”

Na verloop van tijd liep het aantal vrijwilligers zelfs zo hoog op dat er sprake was van een eventuele aanmeldstop. Toch is het volgens Marianne altijd mogelijk om te helpen: “Gewoon even een balkongesprek voeren in je eigen straat of maak een wandeling met iemand op anderhalve meter afstand en laat diegene even z’n hart luchten. Met dat soort activiteiten kun je altijd helpen.”