Keukenhof op het balkon

Door de coronamaatregelen staan veel dingen tijdelijk stil, maar de lente gaat gewoon door. Tonny van Sommeren van het Zelfregiehuis startte daarom een initiatief om de wijk een beetje groener te maken. Met het ‘Keukenhofjesproject’ helpt ze mensen uit de wijk om eigen bloemen en plantjes te kweken. Goed voor het humeur, het milieu en leuk vermaak voor kinderen of voor jezelf tijdens deze intelligente lockdown. “Je wordt er rustig en blij van als je dat ziet groeien, ik in ieder geval wel.”

De officiële aftrap van het project was tijdens het Online BoTu Verhalencafé op 23 april. Tonny vertelde, vanachter haar plantje, over het initiatief en hoe je mee kunt doen. Over het doel van het project zei ze: “Aangezien we niet naar de Keukenhof kunnen met z’n allen, halen we de Keukenhof naar BoTu. We willen de balkons zo groen en zo bloemig mogelijk maken.”

“Je wordt er rustig en blij van als je dat ziet groeien, ik in ieder geval wel.”

Het initiatief is gevestigd in het gebouw van het Zelfregiehuis aan de Taandersstraat. Iedereen kan een kweekpakket met alle benodigdheden ophalen. Tonny: “Je krijgt een pakketje waar je de zaadjes in kan doen, een zak aarde en natuurlijk de zaadjes zelf – die door Wilma en mij persoonlijk in envelopjes zijn gevouwen.”

Passend in het gedachtegoed van het Zelfregiehuis kunnen deelnemers leren door ervaring met elkaar uit te wisselen. Voor wie het leuk vindt om samen (op afstand) te tuinieren en van elkaar te leren,is er een Keukenhofjes-WhatsAppgroep gestart. Hier kunnen deelnemers foto’s van hun plantjes delen en vragen aan elkaar stellen.

“Aangezien we niet naar de Keukenhof kunnen met z’n allen, halen we de Keukenhof naar BoTu. We willen de balkons zo groen en zo bloemig mogelijk maken.”

Wie geen groene vingers heeft, maar wél een beetje extra kleur en vrolijkheid in de wijk wil brengen kan bijvoorbeeld breien voor de bomen. Tonny: “Je kunt wol en haaknaalden halen en zelf creatief aan de slag. Maak het maar zo bond mogelijk, met fleur en kleur, we hebben het echt hard nodig.”