Jongeren Ayasofya Moskee schieten te hulp

De Ayasofya moskee in Bospolder-Tussendijken moest ruim twee maanden haar deuren sluiten in verband met de coronamaatregelen. Toch heeft het jongerenbestuur van de moskee de afgelopen maanden niet stilgezeten.

De jongeren maakten zich zorgen over de oudere en kwetsbare leden van de moskee die door de lockdown niet meer naar buiten konden of durfden gaan.  Ze besloten daarom alle leden van de moskee op te bellen. De jongeren van het bestuur belden samen ruim 750 leden om te vragen of ze hulp nodig hadden.

De actie werd met veel dankbaarheid ontvangen. Naar aanleiding van de telefoongesprekken boden de jongeren een helpende hand door bijvoorbeeld boodschappen te halen voor mensen die hier behoefte aan hadden. Om ondersteuning te kunnen blijven bieden hebben de jongeren flyers gemaakt met een telefoonnummer waar mensen naar kunnen bellen wanneer ze hulp nodig hebben. De flyers zijn opgehangen in een aantal buurtsupermarkten en uitgedeeld aan leden van de moskee.

Naast de opbelactie kwamen de jongeren ook in actie door pakketjes met dadels voor de ramadan uit te delen aan ouderen en alleenstaanden. Van hulporganisatie Stichting Hasene kregen ze aanvullend nog 10 voedselpakketten die ze hebben uitgedeeld aan een aantal geselecteerde huishoudens.

De jongeren waren erg snel met het opzetten van de initiatieven. Jongerenvoorzitter Musa Ileriok vertelt: “De NIF [Nederlandse Islamitische Federatie] deed ook een oproep aan leden om zich in te zetten voor de gemeenschap, maar toen hadden wij zelf al die mensen al lang gebeld.”