Huis in de lucht tv

Delfshaven heeft sinds een paar weken haar eigen online televisie kanaal. Iedere dinsdagavond kan live worden gekeken naar het eerste tv-programma van de zender: ‘Huis in de lucht’. Een talkshow waarbij gasten uit Delfshaven aanschuiven om te praten over het thema van de week. Naast gesprekken tussen buurtbewoners biedt het programma ook een podium voor muzikanten uit Delfshaven.

De online televisiezender is een initiatief van stichting Veerkrachtige Gemeenschap. Het programma wordt opgenomen in de ruimte van Stichting Schiezicht aan de Spangesekade en live uitgezonden via YouTube. Tijdens de uitzending kunnen kijkers daarnaast opmerkingen achterlaten of vragen stellen aan de deelnemers van het programma.

Huis in de lucht is een plek waar iedereen vrij is om zijn of haar stem te laten horen. Initiatiefnemer Carolina Castro vertelt: “Onze droom is dat mensen van verschillende achtergronden samen komen praten. Het is onze intentie om een ruimte te creëren waar iedereen zich gerespecteerd voelt.” Met het programma willen de initiatiefnemers een veilig ‘huis’ creëren en de stem van Delfshavenaren naar boven tillen, ‘de lucht in’.

“Nu alles online moet dachten wij: hoe kunnen we de online wereld een beetje leuker maken en de afstand tussen mensen verkleinen?”

Het idee voor een tv kanaal van Delfshaven speelde al langer, maar nu andere activiteiten door de coronacrisis stil kwamen te liggen was het volgens Carolina een goed moment om het idee te realiseren. “Nu alles online moet dachten wij: hoe kunnen we de online wereld een beetje leuker maken en de afstand tussen mensen verkleinen?”

Naast het programma Huis in de Lucht organiseert stichting Veerkrachtige Gemeenschap ook activiteiten voor kinderen. Het project Nieuwsgierig Aapje geeft kinderen de kans om zelf televisie te maken. Carolina: “Het maken van een televisieprogramma is een manier om kinderen de vrijheid te geven te zeggen wat ze willen op hun eigen manier.” De kinderen leren omgaan met audiovisuele middelen, maar werken ook aan sociaal-emotionele vaardigheden. Zo maken de kinderen bijvoorbeeld stop-motion filmpjes of interviewen mensen op straat. De filmpjes van de nieuwsgierige aapjes zijn te bekijken via huisindeluchttv.nl.

Eerdere uitzendingen terug zien?  Op huisindeluchttv.nl kun je alle afleveringen terugkijken.