‘Coronaproof’ samen Ramadan vieren

De Rotterdamse Ayça Inan-Öztürk is de actie #SamenRamadanVieren gestart om tijdens de vastenmaand toch nog een gevoel van saamhorigheid te creëren. Zeker nu iedereen zoveel mogelijk thuis moet blijven door de coronamaatregelen. Via een bericht op Facebook riep Ayça iedereen op om tijdens de Ramadan samen het vasten te verbreken. Dit kunnen mensen doen door lichtjes op te hangen voor het raam, in de tuin of op het balkon. Door elke avond bij het verbreken van het vasten drie keer met de lichtjes te knipperen, wil ze iedereen het gevoel geven dat ze toch nog ‘samen’ zijn tijdens de Iftar. Bewoonster en lid van BoTu12 Deniz Yilmaz is enthousiast over de actie: “Zo laten we aan de buurvrouw aan de overkant zien dat ze niet alleen is. Ook wij moeten ook vasten verbreken.”

De actie werd opgepikt door de Werkgroep Kleurrijk van Delfshaven Helpt. Met steun van de Gebiedscommissie willen zij mensen die het wat minder breed hebben voorzien van lampjes voor op het balkon of in de tuin. Zo krijgt iedereen de kans om mee te doen.  In totaal zijn er zeker vierhonderd lichtjes uitgedeeld in de wijk. Enes Ayhan van Delfshaven Kleurrijk schrijft: “We willen middels lichtjes in onze tuinen, terrassen en balkons een saamhorigheidsgevoel creëren onder alle gemeenschappen binnen onze fantastische en o zo kleurrijke wijk.” 

“Zo laten we aan de buurvrouw aan de overkant zien dat ze niet alleen is. Ook wij moeten ook vasten verbreken.”

De actie is inmiddels ook buiten Rotterdam onder de aandacht gekomen. Ayça vertelde al over haar initiatief in het programma ‘Kwesties’ op NPO Radio 1, maar ook FunX en NU.nl schonken er aandacht aan. Overigens benadrukt Ayça dat iedereen welkom is mee te doen met het initiatief, ook wanneer je zelf niet meedoet met de Ramadan: “Het is gewoon een strijd van ons allemaal.”

Deniz Yilmaz ziet dat haar niet-moslim buurman ook een lichtje aansteekt uit solidariteit voor de moslimgemeenschap. “Dat is toch mooi? We hebben elkaar dat toch aangeleerd; elkaar respecteren en met elkaar kunnen leven. Ongeacht je geloof, ras, afkomst of seksualiteit.”

“Het is gewoon een strijd van ons allemaal.”