Bouwkeet bezorgt creativiteit aan huis

Bouwkeet is een sociaal maatschappelijke makerspace. Het is een plek waar kinderen, jongeren en volwassenen creatief bezig kunnen zijn en leren werken met hun handen. De focus ligt voornamelijk op jongeren tussen de 10 en 15 jaar oud. Door creativiteit wil Bouwkeet deze jongeren ook andere vaardigheden aanleren, zoals samenwerken of probleemoplossend vermogen ontwikkelen. Programmaleider Renee Marcelis vertelt: “Wij geloven dat je door dingen te maken niet alleen harde skills ontwikkelt zoals zagen en boren, maar dat je ook soft skills ontwikkelt zoals leren samenwerken en dat je doorzettingsvermogen opbouwt.”

Helaas kon Bouwkeet door de coronamaatregelen tijdelijk haar deuren niet openen. Dit vroeg om een nieuwe manier van creativiteit en het stimuleren hiervan. De medewerkers van Bouwkeet kwamen in actie en maakten en bezorgden ruim 100 maakpakketten bij deelnemende kinderen uit de wijk. De pakketten zijn gevuld met alles wat je maar nodig hebt om te knutselen en mooie dingen te maken. Daarnaast staat de website van Bouwkeet vol met inspiratie en leuke voorbeelden van projecten waar de jongeren thuis mee aan de slag kunnen. Naast de maakpakketten kregen jongeren ook zogenaamde Microbit Klooikoffers waarmee ze kunnen experimenteren met techniek.

“Wij geloven dat je door dingen te maken niet alleen harde skills ontwikkelt zoals zagen en boren, maar dat je ook soft skills ontwikkelt zoals leren samenwerken en dat je doorzettingsvermogen opbouwt.”

Tijdens de online editie van het BoTu Verhalencafé vertelde Jessica de Vroege van Museum Rotterdam vol enthousiasme over het initiatief van de makerspace. “Op deze manier blijft Bouwkeet jonge, creatieve en nieuwsgierige makers stimuleren om te creëren, experimenteren en plezier te hebben. Dat zij na een proces van maken, hoe jong zij ook zijn, met trots kunnen zeggen: kijk wat ik heb gemaakt!”

Inmiddels is Bouwkeet weer open en zijn de kinderen weer welkom voor workshops. Door te werken in kleinere groepen kan iedereen veilig aan de slag.