Bloemen voor BoTu moeders

Bloemenkwekers in het Westland zitten met overschotten en moeders hebben het zwaar met extra zorg voor de thuiszittende kinderen en het begeleiden van thuisonderwijs. De coronacrisis beïnvloedt iedereen, maar soms komen twee hulpvragen samen en ontstaan hieruit mooie initiatieven. Zo ook de bloemen voor BoTu-moeders. De bloemenactie is een initiatief van de BoTu 12, een adviesraad van buurtbewoners uit Bospolder-Tussendijken.

Binnen blijven en sociale afstand bewaren is voor iedereen zwaar. Een klein gebaar kan soms een groot verschil maken, dat merkte bewoner en lid van BoTu12 Deniz Yilmaz: “Het werd me teveel en ik wist niet meer wat ik moest doen. En toen kreeg ik van een vriendin een briefje met een chocolaatje en een hartje erop, dat deed me zo goed.” Veel moeders en vaders zitten met de kinderen thuis en moeten naast de gewone dagelijkse taken nu ook nog thuisonderwijs verzorgen. Daarnaast hebben ze vaak zelf ook nog werk dat ze vanuit huis moeten doen. Kortom, een zware taak waarvoor – zo vlak voor Moederdag – best een extra bedankje op zijn plaats is.

Melva Rosaria, ook lid van BoTu 12, werkt bij provincie Zuid-Holland en zag hoe men bloemen inkocht om andere mensen een hart onder de riem te steken en kwekers uit de omgeving te ondersteunen. Ze raakte geïnspireerd en deelde het idee met de rest van de BoTu12. “Tijdens een Zoom-vergadering ontstond het idee. We besloten om het te doen, zonder erbij na te denken hoe moeilijk het eigenlijk is”, aldus Deniz Yilmaz. 

BoTu 12 heeft verschillende fondsen aangevraagd. Steun van een van deze fondsen was goed voor duizend planten. Maar om alle moeders in BoTu een plantje te geven, waren er minstens tweeduizend nodig. De gebiedscommissie heeft het bedrag verdubbeld zodat geen enkele moeder overgeslagen wordt. Daarnaast schoot de Delfshaven Coöperatie te hulp door de administratie van het initiatief kosteloos op zich te nemen.

“Tijdens een Zoomvergadering ontstond het idee. We besloten om het te doen, zonder erbij na te denken hoe moeilijk het eigenlijk is”, aldus Deniz Yilmaz.

Alle leden van de BoTu 12 hielpen mee om het initiatief tot een succes te maken. Deniz Yilmaz vertelt hoe de raad te werk ging: “Marc heeft ons geholpen met sociale media. Nazija heeft de route uitgestippeld. Melva heeft een plantenteler ingezet en ik ging voor de werving van vrijwilligers. Ik heb iedereen benaderd met de vraag of ze wilden helpen en iedereen stond klaar. Sandor heeft meegeholpen met het organiseren van transport. Sharendel heeft kleine bedankbriefjes geregeld om in de planten te stoppen, met de boodschap dat ze het ontvingen van BoTu 12. Metehan heeft het gebouw van zijn stichting opengegooid zodat we vanuit daar konden distribueren en Marc heeft ons voorzien van megafoons.” Hoewel ze nog nooit eerder zoiets regelden, werd het initiatief dankzij de goede samenwerking een groot succes.

Met de actie zijn niet alleen de moeders uit BoTu geholpen, ook de kweker had baat bij het initiatief. Veel kwekers zitten namelijk met overschotten. Export staat gedeeltelijk stil omdat sommige landen waar normaal naar wordt geëxporteerd hun grenzen hebben gesloten in verband met de coronacrisis. “Anders moesten die tweeduizend planten vernietigd worden, dat is toch zielig?” In plaats van planten te vernietigen, zijn ze nu naar Pier 80 gebracht, het Huis van de Wijk. Van 24 april tot 3 mei trok een groep vrijwilligers met grote karren vol plantjes en een megafoon door de straten van BoTu om alle plantjes te bezorgen. In totaal werden ruim tweeduizend planten uitgedeeld om alle moeders een hart onder de riem te steken.

“Anders moesten die tweeduizend planten vernietigd worden, dat is toch zielig?”

Natuurlijk hield iedereen tijdens het bezorgen van de plantjes ook rekening met de coronamaatregelen. Om niet overal aan te bellen gingen de vrijwilligers met megafoons door de straten. De plantjes werden op gepaste afstand aangegeven, voor de deur gezet of op creatieve manieren in mandjes omhoog getakeld. De actie werd  met veel enthousiasme ontvangen. Zo bezorgde de BoTu 12 deze Moederdag aan alle BoTu-moeders een plantje én een glimlach.